mandag 13. oktober 2014

Kunstnere


Wassily Kandinsky

Kandinsky var en russiskfødt fransk kunstner og kunstteoretiker. Han var også en av grunnleggerne av det abstrakte maleri. I 1909 dannet han en kunstnergruppe med Aleksej von Jawlensky, og i 1910 malte han sine første abstrrakte malerier. I 1922 ble han lærer i farge- og formteori ved Bauhaus, og var i 1924 med på å danne gruppen Die Blauen Vier. 1026 kom læreboken "Punkt und Linie zur Fläche. Kandinsky slo seg ned i Paris 1933.






Piet Mondrian

Mondrian var en nederlandsk maler, en av de sentrale skikkelser innen 1900-tallets kunst. Med utgangspunkt i kubismen og med sterk tilknytning til arkitektur og musikk søkte han å nå frem til et såkalt rent maleri, et maleri basert på dets egne, konkrete virkemidler.
I 1917 grunnla han sammen med Theo van Doesburg tidsskriftet De Stijl, og i 1920 utgav han manifestet Le Néo-plasticisme, der han forfektete sine ideer. 





Paul Klee 

Paul var en tysk-sveitsiskkunstner og kunstteoretiker. Paul Klee ble født inn i en musikalsk familie ved Berlin. Musiker ville han etterhvert ikke bli, siden han anså at det meste av skikkelig musikk allerede var skrevet, og mye av det nye som ble laget på den tid ikke falt han i smak. I 1920 ble han ansatt som lærer i Bauhaus. Klee var inspirert av naturen i sine malerier, han malte også mange former og farger og satte det sammen i fin komposisjon. 






Johannes Itten

Johannes var en sveitsisk maler, designer og kunstpedagog. Han fikk stor betydning for flere yngre kunstnere gjennom sin undervisning, blandt annet ved oppbyggingen av Bauhaus skolen fra 1919 til 1922, og siden gjennom flere bøker, der han presenterer sine egne fargeteorier. Ittens fargelære brukes fremdeles på de fleste kunstfagskoler over hele verden. 

Johannes Ittens fargesirkel fra 1961 har tolv farger. Den er en videreutvikling av Adolf Hölzels fargesirkel.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar